“Why are you guys coming to the UK?"

“If I ever have a chance to go to Hong Kong, I will go there immediately, without second thought."

廣告

到達英國後印象最深刻嘅一段對話。香港,仲係一個令好多外國人充滿憧憬嘅地方,搵錢嘅機會、多姿多彩嘅生活,23年過去,有乜驅使香港人離開呢個生活咗大半生嘅地方去投奔97年7月前嘅宗主國英國?

已經唔再愛呢個地方,唔再有留戀? 相反,其實我哋真係好撚鍾意香港,過往一年香港人嘅團結、香港人嘅創意、香港人嘅堅忍都令我哋從未咁愛呢個地方。但呢一年嚟一幕幕荒謬至極令人欲哭無淚嘅畫面、一個個睇住直播令香港人徹夜難眠嘅晚上、一張張喺度歪曲事實顛倒事非嘅嘴臉,令我哋意識到原來一個曾經令我哋香港人咁自豪嘅地方可以瞬間變得咁壞,壞到令人心死嘅地步。

“It changed a lot over the past year, badly, really bad."

廣告

去到英國係咪所有嘢會瞬間變好? 我相信選擇走嘅香港人都唔會有咁嘅諗法,生計、治安、疫情,種種嘅不明朗同不確定性都籠罩住我哋,要重新適應新嘅生活融入當地社會,用英文做主要嘅溝通語言,對於咁嘅情況下去決定開始新嘅生活,相信香港人都係不安甚於期待咁去踏出第一步。

但我相信我哋一家,同埋其他嚟到英國嘅香港家庭,都可以發揮香港人嘅精神,克服困難,喺英國搵到自由,免於恐懼嘅生活。

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

廣告

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(籌備中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: