耳順之年,長輩分享篇一章

登!登!登!登!
見咁多人問關於長輩嘅問題,到媽媽出場嘅時候,呢篇盡量保留佢本人親身分享嘅一字一句,希望幫到大家了解上一輩喺成個移民計劃至實行過程嘅心路歷程,大家如果之後有問題想問佢,可以稱佢為Auntie我哋會幫手轉達同解答,佢每一個Comment都會睇咖,多啲支持同鼓勵佢分享多啲啦。

廣告

首先回答:我、丈夫 和一對子女是有BNO的。

說說由反感到佩服

可以平安到達英國,一切都係恩典。

廣告

反感:前幾年開始,我女兒常跟我說要移民,我覺得非常反感,心想而家生活得咁好,久唔久上大陸玩吓食吓嘢,屋企又有工人姐姐幫手,有乜唔好,點解要離開一個我土生土長同咁好嘅地方?(自從2019更覺得香港好,因為香港有班非常優秀嘅年輕人,移民是迫不得已)我還跟她說:等我死咗你就移啦!而且我越來越老,無工人姐姐點算?除咗九七前諗過吓移民,六十年人生中都冇諗過係幾個月內立刻決定動身,仲要全家一齊,真係有點似摩西帶以色列人過紅海嘅感覺🤣當然我心也相信神必帶領我們到流奶與蜜之地。

廣告

全家通過決定移民後,我們就在一個月内(帶埋小朋友)在去年動身到英國考察生意,由申請移民至看到BNO的曙光真係唔容易,我和女兒的磨擦也特別多,因為很多事情都是我們倆決定和安排,而女婿永遠都是下班後默默的落手落腳做,幸好有他。

佩服:由BNO VISA落實短短幾個月能夠起行,都係多得女兒、女婿在去年決定申請移民之後我哋係一年之內做好所有準備功夫,無論心理、生理都ready to go。有關查詢貨櫃,買做生意嘅材料,兒子,媳婦去上有關課程等等⋯⋯什麼都準備就緒,怎知一個疫情令我們一等再等,真的很磨人,但原來上帝早有準備,祂不用我們花那麼多錢做生意就可以透過BNO五加一入籍。經過這一切一切令我更知道神為我們預備的是我們的心也從未想過。

廣告

下次再續香港賣樓的驚險歷程。

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

廣告

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(籌備中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: