LOTR Update篇

廣告

話說今日一早有多兩位親人都嚟咗英國加入我哋嘅行列,佢哋亦都成功取得LOTR x 2,等我哋更新一下最新嘅LOTR實況。

俾少少背景先:

八九十後年輕夫妻,兩位都有BNO Status嘅,一個就已經renew咗帶埋本新嘅喺身入境, 另外一位就無Renew,帶住特區護照同舊BNO一齊過關。

廣告

早上五點搭國泰到英國,可能因為已經過咗開學旺季,亦有機會由於英國已經進入Lockdown,佢哋班機好鬆動,班機得3分1至一半人坐,會安排隔行隔位咁坐,飛機餐方面佢哋有個策略幾好,就係預先叫定特別餐,咁就可以早過其他人開始食同食完。

落機之後佢哋都係都係採取慢慢整理好先去Immigration過關嘅策略,佢哋話佢哋應該都差不多係同機最後幾個去到排隊,佢話去到排隊基本上條龍都已經消化晒咁劑,直接行到埋去就埋得Counter。

廣告

埋到Counter就同Immigration職員提出希望申請LOTR,職員就話佢無清單喺身,要佢哋等一陣佢入Office print,呢度等咗大概10分鐘,之後佢就帶住張清單出嚟Show一Show,再逐樣同佢哋對,基本上個職員嘅態度可以用三個字嚟總結:H。E。A。

主要對咗同影印咗:

廣告
  1. 身份證
  2. 護照
  3. 工作Reference (只收咗其中一方)
  4. Bank Statement (只收咗其中一方)

另外,佢哋有主動問要唔要保險證明但個職員話唔駛睇。

問題主要都係問邊度嚟?邊班機?嚟到英國會住邊?呢啲咁行嘅問題。

最後成個過程總共用咗大概25-30分鐘就搞掂,成功取得LOTR x 2。

廣告

另外都提一提見到有啲人特別等得耐因為佢哋無上網填好入境表,記得進入英國境前要填好:

https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

廣告

隨住處理嘅個案越嚟越多應該流程越嚟越簡單同順暢,希望我哋嘅經驗幫到之後嚟嘅各位。

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

廣告

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: