返學篇

廣告

返咗兩日學,都收到好多關於返學嘅問題,喺呢度整理歸納下俾大家參考:

  1. 學校俾唔俾戴口罩?

學校係俾嘅,我哋都有俾佢戴住口罩返學,第一日接放學時佢仲有戴住,但係第二日接放學就已經失守了,佢話老師一入學校就同佢講可以除,咁身邊啲小朋友都無乜人有戴,所以佢就除咗喇……

廣告
  • LOTR入境駛唔駛俾錢返學?

唔駛俾錢,雖然LOTR註明唔可以駛用當地福利,但小朋友讀書在佢哋角度係人權,LOTR可以入境後報讀英國公立學校而唔需要收學費。

  • 需唔需要考入學試?

唔需要,你只要有住址(租/買),登記咗Council,就可以申請入學,最主要都係睇學校有冇學位收你嘅小朋友。

廣告
  • 領洗紙、神父推薦信係咪必要?

唔係必需,另外好睇你家庭有冇信仰同想入間學校係咪同一宗教,天主教呢度一般係Roman Catholic,但基督教就唔係好識分唔同分支,我哋唔係太熟悉未必俾到好多恴見,請見諒。

關於插班我哋之後再打另一篇講下。

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

廣告

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

對「返學篇」的一則回應

Add yours

  1. Hi, I just checked my husband n daughter also 天主教徒, under Rome Catholic, 要攞什么推蔫信or referral from church Sec Sch 会易D收么?

    1. 要睇下你報嘅中學係咪都係天主教先,跟住如果插班的話你可以睇下佢有冇Supplementary info嘅要求,因為我哋未係好了解中學入學/插班,所以我哋都唔肯定係咪都要有神父推薦信。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: