買屋篇二章

廣告


承上篇,我哋出咗個Offer買其中一間屋亦被賣家接受了,好多人問到AML Proof有乜要求,其實AML Stands for Anti-money Laundering,簡單啲講即係防止洗黑錢,所以地產經紀需要我哋證明資金嘅來源,我哋個情況其實就用咗香港賣樓律師樓出嘅Completion Statement (“成交明細") 同埋 S&P Agreement (“買賣合約") 去證明我哋嘅資金來源,同埋點解唔需要按揭(亦都無辦法做到按揭,因為未有全職工作證明,問過喺英國做銀行嘅朋友,起碼要有六個月喺英國全職工作嘅收入證明先有機會申請到按揭,而英國嘅按揭一般都只係批年薪四倍左右,假設你買間四十萬磅嘅屋,你年薪三萬六千磅,即係按揭只會批十四萬四千磅俾你)。

廣告


另外其實大家都應該知我哋人數唔少,所以買一間屋未係完全應付到我哋咁多人嘅住屋需要,而我哋都一路希望住得近啲,之後都可以有個照應,喺我哋第一間屋嘅Offer被接受後,其實我哋都知道呢個地產仲有另一間屋在同一地點Available(同我哋第一間屋差9個位),即時安排咗星期六去睇(我哋第一次但兩老之前其實睇過),呢間標價貴少少同埋有人已經出咗價,我哋睇完之後都覺得企企理理又可以住埋一齊,所以今日亦都正式向地產出咗第一口價,過咗幾個鐘後地產就打返嚟,話我哋會同另一準買家出多個Final offer去俾業主考慮,地產就話最快聽日早上會有結果,希望到時可以再同大家分享好消息。

廣告


另,願周庭、之鋒、朗彥平安。


#沒有暴徒只有暴政

#好人一生平安

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告


歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。


Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: