學校防疫篇

廣告

嚟英國之前都聽得多英國對於疫情嘅處理有幾佛系,返咗三個幾星期學個實際情況又係點?既然唔洗(俾)帶口罩,咁仲有咩防疫措施呢?

佢哋最大最大嘅措施就係洗手⋯…

廣告

佢哋要排隊洗濕對手,唧皂液,行開再排隊一邊捽手20秒,先埋去洗走皂液。平時佢喺屋企hea到洗2秒就算,而家就認真咗嘅,不過返咗學3星期對手就乾到紙皮咁……後尾先知有啲人會帶Hand cream返學,我哋都即刻俾佢帶住支返學。

另外就係有網友表示原來唔俾帶書包係因為防疫(?)真係唔講唔知,因為老師完全咩都冇講過。佢哋門口日日都有個老師揸住支搓手液,等小朋友入去前捽捽手。嗰日我就見到有個小朋友好乖咁行埋去,放低水樽同書袋喺地下(!!!)捽捽手。 係呀,你對手好乾淨呀,但水樽同書袋返到去擺書枱面,又俾其他人hea開哂地下啲細菌病毒呢⋯…

廣告

仲有呀,之前lockdown仲正呀,公園入面老人家果啲做運動設施全部封哂,但兩步之隔嘅小朋友遊玩設施就自由玩,Goodest logic……

附近公園嘅長者運動設施

其實香港人(唔關政府事,一啲Credit都唔會有)嘅防疫意識同衛生意識真係世界級,好多時嚟到外地都無辦法要求外國人跟返香港嘅Standard,好多時都只好做好自己,保護好自己同屋企人。

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: