校園生活篇二

廣告

想同大家SHARE一吓呢邊啲學校係點俾小朋友串字嘅方法。平時喺香港最普通就係抄寫,去到走之前三日,個仔都仲係寫緊詞語。可能對某啲小朋友呢個方法係OK,但對我個仔係完全冇用。無論佢寫幾多次,寫完都係唔會記得點串。所以我冇耐前先笑佢,6歲人唯一識串嘅就係佢自己個名。

佛系咗6年,係時候要PICK UP返學校需要啲乜喇,睇睇佢每個星期都有SPELLING 喎,咦? 寫一次? 再望清楚個題目?喂SPELLING咁簡單咪死背囉,題咩目啫?

廣告

”LOOK, SAY, COVER, WRITE, CHECK”

原來佢係叫小朋友睇一次個字,試吓拼,讀出嚟,遮住個字,要佢串返,再CHECK吓自己啱唔啱。估唔到,出少咗力又用少咗時間,第2日佢都識得串返啲字出嚟喎!

每個小朋友性格特質都唔一樣,冇話一本通書睇到老(但香港教育就一定係)。唔係話外國月光特別圓,只係咁啱呢個方法適用於我個仔,希望幫到喺香港、英國、世界任何地方,日日喺度同啲細路STRUGGLE緊嘅你。

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: