睇波篇 – 聖誕快車期

廣告

有睇開英超都應該好熟悉聖誕快車期,會喺26號去到新年後個個週末癲狂咁踢三個比賽日,如果鍾意睇波嘅真係可以日日由晏晝12點睇到夜晚10點。版主作為一個多年皇馬x利物浦躉,嚟英國前其中一個成日同朋友講最期待嘅點就係唔駛再捱夜睇波,但當嚟到了解下點樣先有得睇波時,就發覺原來唔係諗咁簡單。

首先你要有咁嘅時間,大家喺香港睇波啲鬼佬係喺夜晚踢到半夜三更,即係啲細路已經準備上床至熟睡,係比較自由嘅時間,但嚟到英國佢係咪晏晝12點至到夜晚8點開波,即係全家人都醒晒要搵嘢搞嘅時候,都幾難專心睇到一場波。

廣告

其次就係俾錢Join收費電視 – 喺香港都離不開裝Nowtv同有線,如果齋睇波甚至慢慢變到只係一個月$200-$300裝Nowtv已經有齊英超、西甲加歐聯睇。

嚟到英國如果你想make sure睇到晒咁多場英超,有你想睇嘅戲碼都可以在電視上睇到,你需要有晒以下三個體育台:

  1. Skysports
  2. BT Sport
  3. Amazon Prime Video

而邊場將會喺邊個台播?你係要等英超官網公佈先知(而家公佈到1月31號)。

廣告

Amazon Prime Video個門檻應該最低,因為你只需要Join Amazon Prime就可以睇到,£7.99一個月或者£79一年,你就可以有Amazon Prime Service (unlimited next day delivery) 兼睇到英超(仲有戲同劇睇),有啲比賽日仲會係Amazon Prime獨家播足咁多場,好似今日嘅聖誕快車賽期咁,十場都係要有Amazon Prime先睇到。

有一個月免費試用Prime都可以睇到Prime Video咖,歡迎用以下嘅Link嚟試下用Amazon Prime呀:

http://www.amazon.co.uk/tryprimefree?tag=humgagouk-21

廣告

但一般嘅比賽日子就skysports同BT Sport佔比較多場次: 

而如果要Join skysports加BT Sport(有齊英超加歐聯)個價錢就如下:

Skysports: £52一個月,18個月合約

BT Sport: £40一個月,24個月合約

另外都可以睇下你遲啲裝嘅寬頻會唔會有埋Bundle TV Deal再格下價。

廣告

想睇西甲?就要裝埋Premier Sports:

https://www.premiersports.com/subscribenow

意甲就可以裝Livescore個App會有免費直播咖。

https://www.livescore.com/en/streaming/

德甲、德甲就應該都係BT Sport,不過我諗喺英國都唔係咁受歡迎,所以啲Package都無乜Sell自己有呢2個聯賽。

廣告

喺英國睇電視仲有一點要注意就係要交TV Licence Fee,其實BBC都有好多好好嘅節目同埋有小朋友台,有時陪小朋友睇下都pick up到好多英國嘅知識。TV Licence Fee £157.5一年,記住TV Licence係由最近嗰個月嘅1號開始計,所以盡量揀喺一號開始就Cover足十二個月喇,記得做個盡責公民,Ready好睇電視時就上去交喇:https://www.tvlicensing.co.uk/

唔睇電視/唔用電視睇電視係咪就唔駛交?記得Check清楚呀:

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: