入境前準備 – LOTR及TB Test篇

廣告

踏入2021年1月,距離BNO Visa開放申請進入倒數嘅一個月,我哋都好明白決定咗會走嘅各位HKers嗰種如箭在弦,但又忐忑不安嘅感覺,要離開香港,同好朋友、家人、親戚道別,要同充滿回憶嘅人、事、物、地方講再見,亦無人知道當正式申請BNO Visa後,港共政府將會點樣阻撓選擇離開嘅HKers,用各種藉口阻斷港英之間航班嘅往來?留唔到人就想盡辦法去留住啲錢?唔再容許申請BNO Visa嘅香港人擁有中國(香港)國籍(呢個本人是歡迎的,咁就連5+1都唔駛等)?

廣告

作為已經到埗嘅HKers,我哋嘅初心就係希望透過我哋嘅實際經驗去幫後來者,知道距離1月31日越近,越多人/家庭需要為離開香港同到達英國做準備,希望可以透過我哋行過嘅路去幫輕大家。

知道仲會有唔少朋友以LOTR嘅方法喺一月內入境英國,太太預備咗個清單,希望可以幫到大家喺文件上預備得好啲。

另外如果會喺英國境內申請BNO Visa嘅各位,根據最近嘅更新確認,你係需要喺英國境內做TB Test (照肺片),所以唔需要特別喺香港做咗先過嚟又要做多次。

廣告

我哋最近亦都Book咗喺倫敦照肺,文件要求如下:

  1. 護照正本
  2. 證件相
  3. 如果有肺結核嘅病歷,需要帶備埋相關嘅醫療報告同埋X光肺片

而如果同行嘅人士入面有人係唔能夠用英文溝通,係需要自行安排一個專業嘅傳譯員(唔能夠係朋友/家人),到時係會要個傳譯員提交身份證明文件同埋專業資格嘅證明。

遲啲做完照肺後再同大家分享實際嘅經驗。

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: