校園生活篇 – 泥鴨

今日接個仔放學時件褸充滿泥濘嘅程度簡直去到一個新境界……好似浸過泥水拎返上嚟咁……

廣告

媽媽見到就問發生乜事:

仔:『同學A今日一拳打落我心口,跟住我跌咗喺泥地,我連底褲都有泥呀因為佢之後仲一腳踩落我PatPat,之後我就喊囉媽媽……』

同學A之前都喺個仔口中聽過係比較蝦蝦霸霸嘅小朋友嚟,個仔嚟到英國後第一次聽佢講返學時喊,爸媽都心頭一緊…

廣告

媽:『點解會咁咖?有冇老師見到呀?』

仔:『有呀,老師要罸佢時佢仲話係另一個同學做,老師罰咗佢……』

媽:『咁你喊係痛到喊定係因為俾人蝦到喊呀?』

仔:『痛到喊……』

爸:『點解同學A會咁做嘅?佢不嬲都係咁曳定最近先變成咁?』

仔:『佢不嬲係咁咖,前兩日佢打同學I落草地,潑啲污糟水去佢度,仲塞啲泥同草去佢個口呀,我見到同學I爆喊我就跑埋去扶起佢。』

同學I係有特殊學習需要嘅小朋友,平時返學長時間都要有位老師陪住喺佢身邊,個仔初初返學時有話過同學I會忽然攬住佢,我哋成日都鼓勵個仔試下接納佢,唔駛怕同佢玩/傾計。

媽:『吓!?咁係Bully喎!』

仔:『係呀,老師都罰咗佢……』

廣告

作為外來人其實我哋之前最擔心嘅就係個仔喺學校遇上呢啲情況,所以希望佢由細開始融入呢個圈子去減少呢啲情況發生,感恩個仔喺學校都有一班會互相支持同照顧嘅朋友仔,而佢自己嘅思想都好正面同有正義感,已經諗咗點同啲朋友仔互相保護大家同埋避免同呢個同學A正面衝突,仲話要保護埋啲女同學……

慶幸件事都無令到佢好唔開心,唔想返學,我哋都會繼續留意個仔嘅情況再同學校反映/溝通,希望唔會再有咁嘅情況發生。

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: