BNO Visa申請篇 – 出城打指模

廣告

全家就剩返我同個女本特衰過唔到個App要親身去Visa Centre打指模同影相,今日終於出咗去搞掂,大致流程如下:

約咗4:30PM,4點已經到附近搵咗個咪錶位,喺車度坐到4點3再行去,去到門口要對咗有Appointment先俾入,入去大廈仲要攞晒個袋啲嘢出嚟過Security Check。

廣告

入到去喺門口就有人帶住你行埋Counter,交低本特衰同埋Print咗出嚟嘅Appointment Confirmation,個職員就開始一味對住部電腦入嘢,然之後就叫我除褸除口罩除眼鏡影相,係好似香港換新身份證時咁,擺咗部相機喺度,個職員就喺個Counter入面控制部相機去影相,影咗出嚟又話我兩邊膊頭唔Balance,又話左/右耳睇唔晒,又話下巴岳得唔夠高,我前後影咗十次都有,跟住就打指模,要打四次,分別係右手拇指外嘅四隻手指一齊、右手拇指、左手拇指外嘅四隻手指一齊、左手拇指,打完指模又再等個職員對住部電腦撳一輪,同埋影低本特衰嘅每一頁。

廣告

跟住到個女,等個職員對住電腦入一輪嘢,就要幫佢除帽除褸除口罩影相,得我自己一個又要拎住晒啲嘢仲諗住佢影相有排幫佢搞之際,佢自己爬上張櫈仔坐好,跟住有另一位職員哥哥仔埋嚟拎起部相機幫佢影相,我都未嚟得切引佢望鏡頭,個哥哥仔影咗一張,之後望一望張相……

個哥哥仔就話 “That’s it, it’s all set.”

我問 “Oh really?”

哥哥仔 “Yeah, she is good.”

廣告

跟住喺Counter入面嘅職員又係對住部電腦入一大輪嘢同埋Scan低本特衰每一頁,搞咗一輪就同我哋講全部搞掂晒喇,你哋可以走喇。

全程前後加埋應該只係用咗大概20至25分鐘(2個人),等我仲入咗一個鐘錶,返到去車仲有半個鐘。

廣告

就係咁,又完成咗個Task,好似向住移民英國又行多咗實際嘅一步。

有啲嘢因為武肺疫情搞到好似麻煩咗,要約個Appointment都閒閒地講一個月後,但如果係正常情況分分鐘係要夠鐘去到再坐喺個大堂度同一大班人逼埋一齊等到天荒地老先做完,而家咁佢又唔想聚咁多人喺度,個個都可以去到有位先入去直接埋Counter快快手手搞掂走得,其實對職員同埋我哋呢啲Visitor都未嘗唔係一件好事,當然…如果Book到免費嘅Session更好啦。

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: