工作篇 – The right to work in the UK

廣告

感激大家琴日踴躍嘅反應幫我諗同埋提供資訊去解答HR有關工作身份嘅疑問,果然貫徹香港人嘅互助精神,集思廣益後成功證實到俾HR我係有權喺英國工作,再一次多謝喺Comments, inbox, Whatsapp即時俾意見我嘅朋友!

廣告


總結一下我嘅答覆大概包含以下內容:


我係BNO / 特衰護照持有人,入境時得到Leave outside the Rules身份,呢個身份係容許我在英國工作嘅,可參考連結如下:

https://www.gov.uk/guidance/british-nationals-overseas-in-hong-kong#leave-outside-the-rules-at-the-border


https://www.gov.uk/guidance/employing-bno-citizens-in-the-uk

廣告


雖然我由入境獲得LOTR起計已經超過六個月,但我同家人已正式申請BNO Visa,而有關申請正在處理中,我相信我嘅申請係符合相關要求並且有信心成功獲批只是時間問題,該Visa將可以賦與我未來五年有權在英國生活及工作,有關BNO Visa可以參考以下連結:


https://www.gov.uk/guidance/hong-kong-british-national-overseas-visa-applications

廣告


另外英國政府亦設有平台容許僱主核實僱員/準受僱者嘅工作身份:


https://www.gov.uk/employee-immigration-employment-status

廣告

Email上附上護照有相嗰頁連埋有LOTR印嗰頁。


收到我Email後個HR都跟進得好快,先後再打咗兩次嚟分別問清楚我個申請係咪within the UK同埋問我攞個申請UAN。最後喺下晝大概四點半同仔女喺公園玩緊時就收到個電話


“Hi, I have a good news for you and we can proceed with your job offer. Congratulation!"

廣告

就係咁,好感恩嚟到英國開始新生活嘅Check List慢慢逐樣完成,希望睇呢個Page嘅各位都可以繼續按住自己嘅步伐喺英國搵到屬於自己嘅空間同生活,同家人安頓落嚟,融入英國社會,將Hong Konger喺呢度繼續傳承落去。

廣告


#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告


歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。


Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: