父母放電遊記之一

Term Break 尾聲,天氣亦由早一個星期成日灰濛濛變到放晴,晏晝都好好陽光有十幾度,就把握時間(尤其是爸爸就快要返工)帶仔女去放電。

廣告

琴日就去咗個想去好耐嘅Royal Park,呢個Park係全倫敦第二大嘅公園,面積有955公頃(大家熟悉嘅維多利亞公園就有19公頃,即係有50個維園多啲),而呢個Park其中一個最吸引嘅地方就係好多鹿(睇相同埋有屋企人去過都見到),所以我哋一直都好想帶小朋友去睇。

廣告

一早起身整裝待發,喺公園附近買定Lunch就向最近嘅停車場出發,到咗泊好車後就先喺架車附近搵位野餐,兩個細路都好乖食晒媽媽買嘅包食飽先上路去搵鹿。

廣告

一路漫步個公園一路就四圍望幾時會見到鹿,唯一大方向就係去個植物園度睇下花,一行就行咗成個鐘,兩個人仔由好期待見到鹿行到木口木面,結果我哋行咗個幾鐘去到個植物園都未見到鹿……

廣告

行完個植物園爸爸媽媽就要開始計劃回程路線,因為無辦法再四圍探索,要好好用最後嘅力氣去慢慢向架車方向行,亦都因為一路未見到鹿蹤,都要俾到心理準備兩個人仔今次可能見唔到鹿,要下次再嚟泊去第二邊停車場再搵……

廣告

媽媽就提議我哋向最近地圖顯示有水源嘅地方行,大啲機會見到鹿,我哋就慢慢向水源方向前進,去到終於俾我哋離遠見到喺水嘅另一邊有四隻鹿喇!!!個仔即刻好興奮跑埋去,我哋要不停提佢呢度唔俾行太近咖,亦唔會好似奈良咁有人拎住啲鹿仙貝嚟餵鹿,大家都係同啲鹿保持一定距離安靜咁睇住啲鹿喺度食草,哥哥亦已經融入當地人一樣除件褸喺地下就坐低/趴低喺度靜靜咁睇鹿。

『我要摸佢哋!』三歲人仔忽然提出,爸爸唯有解釋俾佢聽唔可以,原來佢一早經諗定要摸鹿鹿,聽到希望破滅之後當堂好似洩氣嘅氣球一樣無晒力行,而爸爸之後就幾乎全程行去車都要抱住呢佪三十磅嘅人仔上坡落坡……

回程途中有經過一個山坡係可以望到成個城巿,兩個就靜靜地坐喺度睇……咗十秒,跟住就係好雀躍想跑/跣/Sir/碌落個大山坡,好幾下嚇到個老豆個心離一離……最後就小心翼翼咁落到去最後幾步先俾佢哋試下衝落去,佢哋又玩得好開心喎,連個妹都有返一瞬間嘅活力,落咗山坡後仲話要上返去再嚟過(爸爸表示命都無……),拒絕咗佢之後當然又變軟皮蛇模式,結果行返車呢段路都要爸爸抱/騎膊馬,哥哥就好盡力咁同媽媽一齊行。

差唔多行返到停車場離遠見到有架雪糕車,兩個細路即刻有返動力跑去買,食埋雪糕/雪條就開開心心咁上車返屋企喇,夜晚爸爸對腳真係好似唔係自己嘅咁……

下次再嚟希望可以見到鹿群同埋兔仔啦,嗯……應該會有下次嘅……

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: