英國YEAR 2寫作小分享:

廣告

利申:我哋唔係咩教學專家,亦都冇乜做RESEARCH,只係以一個普通人角度去分享一吓。

廣告

上回講到個仔11月頭開學,12月18號就放假跟住LOCKDOWN HOME LEARNING,直到3月8號先返學。

廣告

背景:11月都仲係淨係識串自己個名, 完全唔識PHONICS,聽同講嘅能力比同年香港小朋友好。

廣告

學校因應小朋友唔同嘅程度會有唔同嘅應對方法,好似我個仔就會ART堂俾人安排去一對一學PHONICS。老師唔知用咗啲咩魔法,佢好記得全部口訣 (EG. DON’T HURT THE TURTLE – UR) 佢初初要我GUIDE佢去拆開拼字,又要講口訣先拼到。中期就自己好似職業病咁一路見字就拼,T-SHIRT上面啲字又讀,街邊啲SIGNS又讀,搞到連個3歲嘅妹都跟佢讀埋一份。而家佢已經可以好順暢讀哂成篇學校通告出嚟(感謝主), 所以PHONICS真係100萬個緊要。

廣告

自從識咗PHONICS,我手寫我心,佢嘅寫作能力就自然隨之而來,呢樣真係我哋始料不及嘅。因為我哋唔係好SYSTEMETIC,好有恆心耐性去逼佢養成習慣嘅父母,所以今次真係誤打誤撞。

廣告

話說HOME LEARNING嗰排都幾SHOCK其實佢學校日日都有COMPREHENSION同WRITING 堂。當時佢又唔識串又懶寫,我哋真係日日拉牛上樹叫苦連天,我哋發現佢喺學校原來係唔洗(冇資格)做COMPREHENSION咖,因為老師唔得閒教佢(喂,大佬你一個字都唔識讀,人地難啲唔理其他29個小朋友呱)(題外話:老師試過讀俾佢聽,佢完全明白同答啱哂啲問題,但咁即係變咗LISTENING囉), 咁我哋就鼓勵佢HOME LEARNING期間媽媽一對一教佢,希望佢努力追上進度, 咁好彩佢都好聽話有努力做。

廣告

而WRITING方面, 佢地學校嘅唔同科目係會圍繞同一個主題去講,例如嗰個星期係講ANIMAL KINGDOM,咁佢地就要寫MAGAZINE ARTICLE同CHRONOLOGICAL REPORT去解釋ANIMAL CLASSIFICATION。同佢解釋MAGAZINE ARTICLE係寫俾一啲唔識呢方面嘅小朋友睇,目的係要令佢哋好有興趣睇同時又要學到嘢。之後有個星期係講AMY JOHNSON (英國出名女飛機師),咁佢哋WRITING就要寫一個訪問同埋JOURNAL。我解釋俾個仔聽JOURNAL就係日日記低發生咗嘅事囉, 第時大個你出咗名,啲小朋友都會睇你嘅JOURNAL咖,你記唔記得你第一日嚟到英國有咩感受呀? 佢好震驚望住我答:『我唔記得咗喇!!』

廣告

就係咁,我3月就買咗本日記俾佢寫。我哋都保持輕鬆態度叫佢有特別事先寫…一開始牙痛咁聲先寫兩隻字,仲要50%都要問點串,一個星期都係叫佢先寫2-3次。到今日,我逼佢寫返琴日第一次喺學校甩牙(咁大件事都唔寫!?),由之前HOME LEARNING淨係識用 “SAID" “ASK” 到今日佢識用”PANTS” 呢個字,同埋憑自己實力3分鐘寫滿一頁紙。我真係深深覺得, 語文嘅難易程度真係影響人嘅學習。中文太難學,同年小朋友喺香港小一都仲係認字同寫字,但英國小朋友已經可以睇好多唔同嘅書、小說、雜誌,亦都可以寫好多唔同類型嘅文章,得到好多INSPIRATION。

廣告

從來學習如果係先令小朋友有興趣,就可以事半功倍,雖然同佢講要佢寫日記/讀故事書時都係會遇到阻力,但從生活中嘅點滴都睇到佢有好實在嘅進步,同埋有興趣去學習,呢啲都會係支持過到嚟嘅家長一路走落去嘅動力。

題外話:英國網購必備TopCashBack,未申請嘅歡迎用我嘅Referral Link (你累積滿£10 cash back會有多£5 sign up bonus): https://www.topcashback.co.uk/ref/humgagouk

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: