Kitchen Design遊記

廣告

新屋完成交易接近兩個月,仍然未郁過,其實最主要就係要等Council Approve個Extension先敢郁其他嘢,因為萬一唔批我哋成個計劃要改過晒……

廣告

喺等Council批嘅期間Builder都提過我哋幾次要諗咗個廚房先,因為細分咁多啲房嚟睇的話,最貴嘅相信就係個廚房(唔計起Extension由0開始),所以精打細算嘅太太就約咗大大小小嘅廚櫃公司去格價,希望可以好好利用Budget去設計到自己心目中嘅廚房。

廣告

作為老公呢啲時候緊係要義不容辭參與其中,踴躍又熱烈咁分享自己嘅意見……

『嗯…幾好…』

『咁襯幾好喎…』

『咁樣真係又實用又靚喎…』

廣告

暫時我哋去咗Wren、Homebase、B&Q、Magnet,原本都有Book IKEA,但佢話係System問題Overbook咗,再改就要我返工後嘅時間,所以取消咗,大概同大家分享下個流程:

廣告

武肺疫情下,全部都係要先online make appointment,再喺指定時間去到舖頭就會有專人招呼你幫你設計個廚房,咁佢事先都會問你攞定個Floor Plan同呎吋,同埋叫你俾啲鍾意嘅廚房圖片俾佢睇下。

廣告

暫時去咁多間入面最有誠意應該係Wren,佢真係有專人喺門口等你,講底你有做Appointment同乜名佢就會埋嚟先帶你行一轉個Showroom,介紹下唔同Line有乜特別,有乜材料可以揀,佢哋出品同其他牌子比又有乜分別。所以我哋Builder都係叫我去咗Wren先,話去一轉就會知自己想要咩再去其他舖頭格價。

廣告

相反其他牌子就係一去到就坐埋喺電腦面前,直接問我哋想要點整,好彩最先係去Wren,都對有乜要揀同埋點表達想要嘅設計有晒準備。

廣告

其實唔同牌子都係會有唔同嘅Line,都可以先喺網上做少少功課睇咗自己鍾意嘅顏色同材料先,我哋經驗係好多時如果想要多啲顏色/材料選擇,就會係去咗貴啲嘅嗰條Line,平啲嘅Line就通常啲選擇係最Basic (白色同米色)。

廣告

咁通常會有乜問題呢?

  1. 個廚房想要乜顏色?啲廚櫃想點擺?L-Shaped / U-Shaped? 要唔要有Island / Breakfast table?
  2. 廚櫃想要有冇Handle?有的話想要乜款乜色嘅Handle?
  3. 想要乜Worktop? 木/雲石/人造嘅物料?
  4. Sink想要邊款? 1個大?1 大1細? 兩個大?
  5. 水龍頭想要邊款? 需唔需要可以出到滾水?
  6. 啲電器想要乜牌子? 想要收埋喺廚櫃入面(Integrated)定係擺出嚟(Freestanding)都得? 廚房電器通常包括以下:
    • Hob(煮食爐)想要Gas (明火)定Induction / Ceramic?
    • Oven(焗爐)想擺係邊(爐下面定係Eye level)? 想要一個定兩個? 兩個的話其中一個需唔需要有埋Microwave 功能(Com-bi)?
    • Hood(抽油煙機) 想揀邊款?
    • Dishwasher (洗碗碟機)想要邊款?
    • Fridge(雪櫃)想要邊款? 同Freezer比例係70-30/50-50? 定想要American Fridge(兩門大雪櫃)?
    • Washing Machine (洗衣機) 想要邊款? 如果唔擺喺廚房可以Skip咗佢。
    • 以上呢啲電器都可以自己再格價喺出面買,最緊要Match返啲廚櫃嘅呎吋。而暫時去咁多間係Wren會有Price Match話會同啲網上大型電器零售價拍齊/更好。
  7. 最後就加埋啲配件好似燈,收喺櫃桶入面嘅垃圾桶,Wine cooler、一啲特別櫃桶間格等等……
廣告

揀晒之後就會可以俾你睇你個廚房嘅3D設計圖,咁可以大家再睇下有冇啲細微地方要執,確認好晒之後就戲肉佢Gen份Quote出嚟喇……

廣告

話說今次係我哋第一次擁有自己嘅屋,亦都係第一次落手落腳諗間屋點搞,同埋始終啱啱嚟到英國未有概念,而我哋Builder俾我哋嘅廚房指標就係大概1萬鎊至萬五鎊……

廣告

咁好多時去到Sales都會問咗我哋Budget先,咁你想1萬鎊埋單就緊係同佢講你Budget得6-8,000鎊,跟住開始揀顏色/材料時,無乜概念但做咗十年Luxury時裝買手嘅太太通常一揀最鍾意嘅款,個Sales就會話”噢,咁你要預萬五鎊埋單。” 跟手再補多句 “唔駛擔心,我哋有免息分期計劃可以介紹埋俾你。” “你仍然可以擁有你夢想嘅廚房,不過要攤分3-5年去俾筆錢。”

第一張Kitchen Design 設計圖
廣告

暫時去咗四間,價錢最平就係B&Q,不過我哋Builder就話佢啲料麻麻,較接近我哋預算就係Homebase,Wren同Magnet就係上面講個情況……我哋都未決定到邊間,亦都可能會再搵多幾間格下價,等新屋裝修明朗啲再同大家分享!

廣告

題外話:英國網購必備TopCashBack,未申請嘅歡迎用我嘅Referral Link (你累積滿£10 cash back會有多£5 sign up bonus): https://www.topcashback.co.uk/ref/humgagouk

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

廣告

對「Kitchen Design遊記」的一則回應

Add yours

    1. 要睇大細 (幾多平方),同埋有啲舊式玻璃屋係現成買返嚟成間屋仔咁,Builder再收人工錢幫你裝,但Extension就唔同,會真係用磚要做地基咁起,會貴啲。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: