Year 2 課堂主題

之前都講過,個仔返學每個月都會圍繞唔同主題。上個星期佢返到嚟就同我講「我學咗關於一個叫Florence Nightingale 嘅人嘅事呀,佢係Italy Florence出世,後尾嚟咗英國住,喺Crimean War幫咗好多手,佢係一個heroine嚟㗎!」因為我哋個仔超多嘢講,所以表達能力都算好,同其他家長傾開先知,有好多小朋友返到屋企咩都唔講返學校嘅事⋯

廣告

咁我就扮有興趣同佢討論,打開個wiki點知勁長勁多字,想解釋俾佢聽個war嘅來源都唔知從何說起⋯ 平時我哋唔俾佢哋睇YouTube,但我就故且search吓有冇嘢啱佢睇啦,原來BBC有啲節目係教材俾學校家長教小朋友架喎,咁我哋就一齊睇,順便學吓嘢。 一方面可以俾佢訓練吓listening,二來佢又會解釋俾我聽,等我知道佢喺學校吸收咗幾多嘢,我又會得閒解釋兩句,形容吓啲情景俾佢聽。真係一個非常有意義嘅親子活動😊學校仲有請NHS Nurse嚟分享吓俾小朋友聽,我哋真係覺得英國嘅教育好有heart。而上星期嘅comprehension仲要好有趣咁係由一隻flea嘅角度去講述Florence第一次到達戰地醫院嘅情況,真係好生動而小朋友又可以喺不知不覺間學到嘢。

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: