英國打工記一

廣告

唔經唔覺就返咗喺英國嘅第一份工兩個星期,其實都未開始做嘢,最主要都係Training,好似回歸校園生活咁,日日要準時返去上堂,同差不多十位同學仔一齊學新嘢,其實咁樣有錢收又有嘢學,諗落好似幾筍咁。

廣告

嚟到外國要重新適應同融入新嘅工作環境,就算我之前都有相關行業經驗,都難免係要啲時間同埋比較吃力,例如喺香港用開都係廣東話嚟講啲專業嘅名詞,但而家就要學英文係點,有時真係見到個字都唔知點讀……

廣告

而我入咗呢間都算係行內數一數二大公司,睇得出佢真係好重視要員工喺工作上帶出公司嘅價值,亦因為工作上有機會接觸到客戶嘅私隱資料,所以都要俾好充足嘅Training我哋肯定我哋識點處理,尤其是喺General Data Protection Regulation下個罰款真係可以好甘……

廣告

而呢十幾位同期入職嘅同事仔,亦充份顯示到英國嘅工作環境會有幾Diversify,最後生嘅18歲都有,亦有啲啱啱讀完Degree/Master,亦有啲係之前份工做咗十幾二十年,但武肺影響下失業,而家轉新環境,亦有啲媽媽級仔女較大就想重投返職場,亦有人係原本住蘇格蘭,收到Offer後就嚟公司附近租屋住,唔同背景唔同經驗嘅人都有,認識到呢班同事仔都係幾有趣嘅經驗。

廣告

暫時最唔慣/比較辛苦嘅地方會係要揸大概一個鐘車返工放工,始終要行啲高速公路,長期要踩住70Mph(即係大概時速110公里),又有好多大貨車/工程車係側邊(已經俾石仔射裂咗塊擋風玻璃,雖然保險包但墊底都要百幾鎊) ,都幾費神,另外就係半個鐘食Lunch,因為而家Training地方未有微波爐同雪櫃,所以無辦法Pack Lunch,想食熱嘢要出去最近嘅Starbucks/Pret a Manger買完返嚟吞完個包都已經夠鐘,連攞住部電話同太太講多兩句嘅時間都未必有……

廣告

踏出咗工作呢一步,進入咗全新嘅工作環境,亦都體會到個仔之前踏入新校園見到新同學嗰種緊張嘅感覺,希望我都可以好似個仔適應得咁快,唔駛佢每日都好擔心咁問我搵到Buddy未,儘快企穩陣腳開展英國嘅事業。

廣告

#LOTR

#BNOVISA

#三代同堂

#闔家去英國

#HumgagoUK

廣告

歡迎轉載或Share,請註明出處,如果覺得有用請Like & Comment,有問題亦歡迎inbox發問,但因為太陽出嚟嘅時間好多時要湊細路兼初到埗都好多嘢要做,如果覆得慢請見諒。

Facebook: https://www.facebook.com/HumgagoUK/

Blog(會多啲延伸分享) : https://humgagouk.com/

Instagram(試業中,太太主場) : https://www.instagram.com/humgagouk/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: